Journalistiek

Voor een groot universitair ziekenhuis schreef ik tussen 2010 en 2018 persberichten en artikelen over complexe medische onderwerpen. Bijzonder leuk en leerzaam om te doen. Het gebeurt immers niet iedere dag dat je mag meekijken met het weglaseren van een galsteen of het inbrengen van een voedingssonde. Hieronder drie voorbeelden van al weer wat oudere teksten. Iets recenter, van 2014, is mijn interview met Els Kloek, dat ik schreef voor het Tijdschrift voor Biografie.'Een puzzel van duizend-en-één stukjes. Historica Els Kloek over 1001 Vrouwen'

Ze is vrouwenhistorica, met nadruk op het tweede woorddeel. Geen biograaf, 'daar heb ik het geduld niet voor'. 'Biografen mogen zichzelf best wat meer disciplineren', vindt Els Kloek. Een heel hoofdstuk over de voorouders gaat haar te ver. Ze weet waar ze het over heeft. In het omvangrijke 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, waarvan zij hoofdredacteur is en waarvoor ze zelf ook heel wat lemma's schreef, moet in weinig woorden veel verteld worden. Het boek werd, met 16.000 verkochte exemplaren in één jaar tijd, een groot succes. En dat terwijl het eigenlijk het resultaat van een mislukking was. 

... (2014)

  

'Medische apparatuur niet blindelings vertrouwen'

Ziekenhuizen staan vol technische apparatuur, maar de risico’s die aan het gebruik van zulke apparatuur verbonden zijn, worden onderschat. Medisch personeel vertrouwt te blindelings op techniek. Dat vindt hoogleraar biomedische productontwikkeling van het UMCG, Bart Verkerke. Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht hij de
risico’s in kaart die verbonden zijn aan het gebruik van medische apparatuur. ... (november 2011)


Live meekijken achter de schermen. De derde Live Endoscopy dag in het UMCG

Vrijdag 13 april vond in het UMCG de derde ‘Live Endoscopy’ dag plaats. Zo’n tweehonderd internisten, maag-darm-leverartsen, kinderartsen, verpleegkundigen en aio’s uit Noord- en Oost-Nederland keken via camera’s live mee in de endoscopiekamers van het UMCG om kennis te nemen van de nieuwste technieken en ervaringen uit te wisselen. Maar ook voor de endoscopisten achter de schermen was het een bijzondere dag. ‘Er kijken niet iedere dag tweehonderd man op je vingers mee.’... (april 2012)


Samen de biologische puzzel van het ouder worden oplossen

Begin maart 2012 kreeg het instituut nog achttien miljoen subsidie toegekend. In 2012 opent Eriba (European Research Institute for the Biology of Ageing) haar deuren. Zo’n tien teams zullen er onder leiding van tien topwetenschappers gaan werken aan de moleculaire kant van het ouder worden. Want hoe het verouderingsproces precies werkt op celniveau, is nog steeds een raadsel. De doelstellingen zijn hoog: het onderzoeksinstituut wil internationaal de wetenschappelijke top vijftig halen. Twee teamleiders, Floris Foijer en Michael Chang, leggen uit waarom zij Cambridge en New York eind 2011 hebben achtergelaten voor Eriba. ... (mei 2012)

 


info[at]jokecorporaal.nl - 0045 (0) 2830 7101